Odhod čez Atlantik

Odhod proti Kanadi
V soboto zjutraj sem na Floresu kupil še nekaj hrane za na pot čez Atlantik ter nabavil tudi kit za zatesnitev oken in pete jambora, kjer sta dež in morje občasno še vedno našla špranje za kapljanje v notranjost barke.
Dopoldne se je na barko vkrcal Ivo, sredi dneva pa smo Zlati, Kseniji Nataši in Alešu pomahali v slovo, saj so odpotovali proti Ponta Delgadi in naprej proti domu.
Opoldne smo odvezali vrvi in iz Laješkega pristanišča in v lepem vremenu z južnim vetrom odjadrali na Atlantik, proti severozahodu, proti Kanadi. Približno 1100 navtičnih milj je razdalja med Floresom in Novo Fundlandijo za katero računam, da jo bomo prejadrali v dobrem tednu.
Napoved za prvo polovico poti je lepa, za drugo polovico poti pa malo bolj zapletena.
Prvi trije dnevi
Začetek prečkanja Atlantika nam je minil v idealnih vremenskih razmerah. Veter je prve tri dni večinoma pihal s hitrostjo med 12 in 20 vozli iz vzhodnih smeri, kar nam je omogočalo kar hitro jadranje z vetrom v bok jadrnice in v pol-krmo. Prva dva dni so bili valovi visoki med 2 in 4 metre, tretji dan so se veter in valovi začeli umirjati.
Podnevi smo vsi večinoma v kokpitu in vsakdo po malem opreza po okolici barke, nočna dežurstva za krmilom pa smo si razdelili na tri ure, le jaz sem si dodelil privilegij, da dežuram zvečer in potem prevzamem še zadnjo nočno in jutranjo izmeno.
Morje se je včeraj dovolj umirilo, da sem lahko zatesnil puščajoče okno in jambor, jadranje pa je dovolj umirjeno, da sem se končno na barki dovolj sprostil in sem lahko začel brati knjigo :). Nekaj skrbi mi trenutno povzroča le vremenska napoved za drugo polovico tedna, ko bomo morali jadrati skozi ciklon in nevihtno fronto. S tem problemom se bomo soočali predvsem v četrtek.

To je spremljevalna tema objave na https://www.tepes.info/2023/06/06/odhod-cez-atlantik/
1 všeček