Za občutek kaj vse je potrebno za zmago na AC je super dokumentarec o AC 1995 na katerem je prvič zmagala na AC z jadrnico Black Magic
American Magic vs. ETNZ:
American Magic - prehod iz deplasmanskega v foiling režim:
https://www.instagram.com/p/B3SrHI-H7wI/
Team New Zealand fly-by:
ETNZ foiling pod Code0 (baje v samo 6-8vz vetra):
Žal so kmalu zatem poškodovali Code0:
INEOS Team UK (z zanimivim premcem) pa je zanekrat še pri testih z vleko:
Še primerjava trupov od vseh 4 do sedaj predstavljenih jadrnic:
Res je lepo spremljat razvoj in vse skupaj
Zdi se mi da bo po dolgem času (beri: od AC32) spet pravi America’s Cup. Tak, brez tožb, s transparentimi in smiselnimi pravili na vodi (beri: juhu, match race ponovno!) in v pisarnah (beri: tokratni box rule je res “hud” in je ob spuščenih čeljustih prejel relativno malo negativnih kritik) ter z ogromno pravega športnega duha. Škoda, da ekip ni več, a to je očitno realnost postavke ki jo je treba “odbiti” za razvoj, kampanjo, materiale. Izgleda flote kot na AC32 ne bomo videli več nikoli. Presentili so me predvsem Američani, do katerih imam le redko simpatije, sploh kot večni kiwi. So povsem drugačna zgodba kot je bil Oracle. Terry je pač faca in Larry je pač douche (moje subjektivno mnenje ). Prvi splovili, brez pompa jadrali pred vsemi, manevrirali brez pristanka na prvem videu, skratka vsaka čast.
To je to kar je Americas Cup “all about”. Prvi pred-dogodek je spomladi na Sardiniji, Cagliari. Jaz grem, še kdo?
@grajar, ja res se mi zdi da AC36 gre v pravo smer - predvsem, ker je razvoj spet dovolj radikalen in bo prinesel kar nekaj novosti (foiling enotrupci, dvojno glavno jadro). Zanimivo mi je tudi kako sedaj za trupe ne gledajo več primarno hidrodinamiko, ampak je ključna aerodinamika med foilingom.
Meni je zelo žal, da ni uspeli Dutch Team spraviti skupaj projekta, ker se mi zdi, da bi lahko spravili skupaj zanimivo ekipo.
Tudi meni je American Magic pozitivno presenečenje in verjamem, da lahko pridejo daleč (osvojijo Challenger).
Nimam pa tako slabega mnenja o Larryu, ker kar moram priznati je spravil digital podobo jadranja na nov nivo: spremljanje AC34 je bilo preko YouTube live in digitalne podpore odlično, to pa sedaj nadaljujejo tudi v SailGP. Se pa strinjam, da ga ego kdaj zanese in da znajo igrati tudi grdo.
Malo me skrbi INEOS Team UK, ker so začeli med prvimi, sedaj pa deluje kot da so precej zadaj v razvoju. Ben bi vsekakor lahko naredil zanimive match-race dvoboje, če bo le imel dober “material”.
Cagliari: ker je ravno pred prvomajskimi prazniki sem pri svoji družini že začel kampanijo lobiranja Sardinije kot super destinacije za počitnice.
Splovljena je že tretja jadrnica AC75. Tokrat Luna Rossa ekipe Prada: Slike na tej povezavi!
Hja, bomo videli ali je Ben zadaj v razvoju. Morda je pa ful spredaj Bomo videli na Sardiniji za prvomajske, se relativno lepo izide, komaj čakam, se vidmo tam.
Spodaj še povezava do zanimivega intervjuja s trenutnim designerjem ETNZ, treh Vandee globe kampanj in dveh The Ocean Race ekip. Ja, trenutno.
Ben o uporabi zakrilc (flap) na hidrokrilih (foil) - to je glavna novost v primerjavi z zadnjimi AC katamarani na hidrokrilih.
Tudi INEOS Team UK je že jadral na foilih, samo so to jadranje dobro skrivali - v tem posnetku je zelo kratek del, kjer jadrajo:
Luna Rossa pa zaenkrat samo obljublja, da gredo na zmago:
Še en zelo zanimiv članek / pogovor z oblikovalci in primerjava trenutnih designov med seboj. Med drugim o tem zakaj tako dno barke na ETNZ, kakšne so razlike v foilih itd.
upam da bo še več teh inside zgodb razvoja… sem vedno pogrešal.