Prijazno okolje za javno razpravo

Forum si delimo vsi člani skupnosti, zato je pomembno, da lahko vsi delimo svoje znanje, izkušnje in skupne interese.

To so le smernice, ki pomagajo pri presoji sprejemljivega vedenja v naši skupnosti in ohranjajo ta forum prijazen za produktivno javno razpravo.

Izboljšajte razpravo

Pomagajte nam narediti najboljši prostor za razpravo, tako da vedno stremite k temu, da izboljšate razpravo na nek način, pa četudi majhen. Če niste prepričani da bo vaš prispevek pripomogel k razpravi, raje še enkrat premislite, kaj hočete povedati in poskusite ponovno.

Teme, o katerih razpravljamo, so nam pomembne, zato si želimo, da so pomembne tudi vam. Bodite spoštljivi do tem in ljudi, ki razpravljajo, tudi če se ne strinjate z vsem kar so napisali.

En način za izboljšanje razprave je, da najprej ugotovite katere razprave že potekajo. Vzemite si čas za brskanje po obstoječih temah, preden odgovorite ali ustvarite novo temo, tako boste lažje našli posameznike s podobnimi interesi.

Bodite prijazni, tudi če se ne strinjate

Čutili boste potrebo, da odgovorite na nekaj, s čimer se ne strinjate. To je popolnoma pričakovano, vendar si zapomnite, da kritizirate ideje in ne ljudi. Prosimo, da se izogibate:

 • žaljenju

 • osebnim napadom

 • nasprotovanju brez razmisleka

 • odgovarjanju na podton prispevka in ne na njegovo dejansko vsebino

Raje prispevajte razumne protiargumente, ki izboljšajo razpravo.

Vaš prispevek šteje

Razprave, ki potekajo na forumu, vplivajo na vsakega novinca. Pomagajte vplivati na prihodnost naše skupnosti tako, da se vključujete v tiste razprave, ki naredijo ta forum zanimiv in se izogibajte tistim, ki tega ne počno.

Forum nudi orodja, ki omogočajo skupnosti, da skupaj prepoznamo najboljše (in najslabše) prispevke: zaznamki, všečki, prijave, odgovori, urejanja in tako naprej. Uporabite ta orodja, da izboljšate svojo izkušnjo, kakor tudi izkušnjo vseh ostalih uporabnikov.

Pustite našo skupnost v boljšem stanju, kot ste jo našli.

Ko zaznate težavo, jo prijavite

Moderatorji imajo posebno avtoriteto: oni so odgovorni za ta forum. Odgovorni pa ste tudi vi. Z vašo pomočjo so lahko moderatorji le povezovalci, ne pa prisila ali čistilci neprimernih prispevkov.

Ko zaznate neprimerno obnašanje, ne odgovarjajte! Vaš odgovor je lahko viden kot potrditev, ki še dodatno vzpodbuja takšno obnašanje, kar trati našo energijo in čas. Takšne primere enostavno prijavite. Če bo prispelo dovolj prijav, bo prišlo do ukrepa - samodejnega ali s strani moderatorja.

Moderatorji imajo pravico odstraniti poljubno vsebino ali uporabniški račun, zato da ohranijo določen nivo vedenja v naši skupnosti. Moderatorji ne potrjujejo prispevkov - moderatorji in administratorji ne prevzemajo nobene odgovornosti za vsebino objavljeno s strani skupnosti.

Vedno bodite vljudni

Nič ne uniči zdrave razprave bolj kot nesramnost:

 • Bodite vljudni. Ne objavljajte stvari, ki bi jih razumna oseba lahko videla kot neprimerne, žaljive ali kot sovražni govor.

 • Naj ostane razprava nepokvarjena. Ne objavljajte opolzkosti in vulgarnosti.

 • Spoštujte druge. Ne nadlegujte ali žalite nikogar, se ne predstavljajte se kot druga oseba in ne objavljajte osebnih podatkov.

 • Spoštujte forum. Ne objavljajte nezaželjene ali vsiljive vsebine in ne vandalizirajte foruma.

To niso dokončne definicije - izogibajte se tudi že samemu občutku, da nekaj sodi med zgornje primere. Če niste prepričani, se vprašajte ali bi kaj takega objavili na prvi strani uglednega časopisa?

To je javen forum in iskalniki indeksirajo vso vsebino, zato uporabljajte jezik, povezave in slike, ki so primerne za družino in prijatelje.

Skrbite za urejenost foruma

Potrudite se, da objavljajte prispevke na pravem mestu, tako da lahko več časa porabimo za razpravo in manj za preurejanje prispevkov. Zato:

 • Ne ustvarjajte novih tem v napačni kategoriji.

 • Ne objavljajte enakega prispevka v več temah.

 • Ne odgovarjajte s prispevki brez prave vsebine.

 • Ne preusmerjajte teme sredi razprave.

 • Ne podpisujte se v svojih prispevkih - vsak vaš prispevek vsebujo povezavo do vašega uporabniškega profila.

Namesto da objavite odgovor “+1” ali “Se strinjam!”, uporabite gumb za Všeč mi je. Namesto da zapeljete temo v čisto drugo smer, raje Odgovorite v povezano temo.

Objavljajte samo svoje vsebine

Ne smete objavljati digitalnih vsebin, ki niso vaše ali glede njih nimate pravice do objave. Ne smete objavljati opisov, povezav ali metod za krajo avtorskih pravic (programske opreme, video in avdio vsebin, slik) ali za kršitev veljavne zakonodaje.

Upravljano z vaše strani

Ta stran je upravljana s strani našega prijaznega osebja in vas, naše skupnosti. Če imate kakršnakoli vprašanja o tem, kako stvari potekajo, potem odprite novo temo v Pojalabanda kategoriji in se bomo o tem pomenili. Če pride do kritične oziroma nujnega težave, ki se je ne da rešiti preko prijave ali z odprtjem nove teme, potem nas kontaktirajte preko strani O nas.

Pogoji uporabe in zasebnost

Pravniške zadeve znajo biti dolgočasne, ampak se moramo pred neprijaznimi ljudmi zaščititi in v določenem obsegu zaščititi tudi vas in vaše podatke. Zato imamo Pogoje uporabe in Pravilnik o zasebnosti, ki opisujeta vaše (in naše) obnašanje ter pravice v povezavi z vsebino, zasebnostjo in zakonodajo. Za uporabo te storitve, morate sprejeti naše Pogoje uporabe in Pravilnik o zasebnosti.