Boom preventer

Uporablja kdo boom preventer? Preden mi odbije glavo, bi si rad nekaj namontiral pri downwindih - za zacetek mogoce nekaj home-made preden bi sel v komercialne resitve.

Se najboljsa ideja se mi zdi vrv od konca booma do premca na nek pulley/snatch block in potem nazaj v kokpit do wincha. Ni napoto, lahko zategnem na winch in predvsem lahko popustim, ce je treba.

Nekaj v tem stilu:

A ma kdo kake izkusnje s tem (ali katerikoli drugim) sistemom?

Tole sem enkrat že gledal na Yachting World in so posebne rešitve, ki pa na koncu niso kaj dosti boljše kot preprosto napeljati vrv, tako kot si ti si zamislil.

Sam sem napeljal cimo okoli jambora na sredinsko bočno bitvo, malo krajša pot, je dobro držalo.

Preventerji stanejo od 200 eur navzgor. Jaz sem kupil osmico na planinskem oddelku. Cena cca 9 eur. Uporabljam jo za preventer in skupaj z vrvjo mi deluje odlicno. Tudi vetrovi na Altlantiku in Pacifiku mu niso prisli do zivega. Ce ga ne bi imel bi verjetno ze nekajkrat ostal brez booma! Slika 1 je original, slika 2 pa alpinisticna osmica.
received_1141654476016769

4 všečke

Jasmin hvala za izkušnjo. Preventer je že nekaj časa na prioritetni listi, a je cena “bila” nesramno visoka. Se oglasim pri planincih :slight_smile:

vrv iz premca ali pa iz bocnih bitev … to je po moje najbolje. vrvi imas prednastavljene in dimenzionirane in je enostavno za montazo ter upravljanje. po moznosti preko hitrih karabinov zataknes na pritrdilno mesto na bumu in je to to.

1 všeček

@jasmin.jadranje kam imas pa potem to vpeto - nekam na bocne bitve?

Meni ne disijo fiksna vpetja - ce prav razumem so lahko v primeru gybe-a sile ogromne in pokajo/se zvijajo boomi? (tudi Tepesu je tako zvilo boom, se mi zdi).

zato razmisljam, da bi imel na winchu v kokpitu, da lahko v primeru sranja cimprej kontrolirano popustim.

Takole. 12m dolga vrv 10mm, en konec imam zvezan na nosilec pripone spodaj. Potem naredim ti dve zanki iz slike na alu osmici in spet naprej do drugega nosilca pripone, kjer imam skripec 80 mm. Cez njega do stranskega stoparja na krmi. Tam popuscam ali zategujem. Lahko tudi cez vinc. Zelo preprosto in poceni.

Tu je nekaj primerov.

Lpj

1 všeček

Saj ravno v tem je fora, da ti tale osmica dovoljuje le počasen prelet buma. Če pa hočeš kontrolirat samo vrv, pa spelješ en konec nekam v kokpit, kot pravi Jasmin. Simpl. Ravno nabavil v Dechatlonu, 7,99! Če je za reševat življenja alpinistov dovolj dobro, potem bo tudi za prelet buma. Vrv naj bo pa čimbolj toga in gladka, min 7,5 max 11mm. Preventer zdrži 30kN, kar je 3059 kg sile.

Prva varianta, ki jo je opisal Inspirom je še najbolj praktična in je potrebno paziti, da varovalno vrv privežeš na koncu buma.
Mi smo jo imeli vrsto let privezano na sredini buma in je brez poškodb zadržala veliko nenačrtovanih preletov buma, dokler enkrat prelet buma ob nenadnem sunku vetra z druge strani ni bil zelo divji in nam je nalomil bum.
Torej vpetje naj bo na koncu buma, ker je tam vpeto tudi jadro in se sila direktno prenese na varovalno vrv. Varovalna vrv mora biti raztegljiva. Najboljša je tista, ki jo uporabljaš za privez.
Način, kot ga je prikazal Jasmin v videu je nepraktičen, ker ne moreš uporabljati biminija in si izpostavljen soncu, če pa je vpetje varovalne vrvi sredi buma, pa tvegaš, da se ti ob divjem sunku vetra in preletu bum skrivi ali zlomi. V najboljšem primeru ti odtrga le kovinsko osmico varovala. Sile ob preletu buma so včasih bistveno večje od 3 t in meni je strgalo že nekaj varovalnih vrvi, ki pa so vseeno opravile svoj namen in ublažile prelet buma.

1 všeček