Duplex veriga in sile pri sidranju

Najprej o verigi. Duplex je en majhen metalurški čudež, nerjavno jeklo v katerem sta hkrati prisotni dve fazi z različnima kristalnima rešetkama železa. Funkcionalne prednosti so večja trdnost in boljša korozivna obstojnost od “običajnih” nerjavnih jekel. Najina 6 mm veriga ima pretržno silo 4000 “kg”, podobno kot običajna 8 mm veriga, a ob za polovico nižji teži. Duplex jeklo EN 1.4462, naj bi bilo primerno za trajno uporabo tudi v toplejših morjih, kar običajno “morsko” nerjavno jeklo (316) ni.

Vsi se strinjamo, da težja veriga pripomore k zaneslivejšemu sidranju (verižnica zmanjša dvigovanje sidra in blaži sunke), vendar je prispevek teže verige, vsaj po mojem mnenju, močno precenjen. V navtičnih krogih je kar nekaj legend in zgodb jadralcev, ki vedo, da jih je na sidrišču rešila težka veriga. Nek starejši slovenski jadralec pluje po svetu na 11 m jadrnico s kar 250 kg verige. Celovite izkušnje si je pri sidranju težko pridobiti, saj debeline verige ne moremo spreminjati, pa tudi globina sidranja in drugi dejavniki se spreminjajo. Možno pa je, vsaj poenostavljeno, marsikaj izračunati. To lahko naredimo dovolj celovito, da si lahko ustvarimo predstavo, kaj je pomembno in kaj malo manj.

Na spletu je že več kot 20 let kalkulator in analize Alaina Fraysee Tuning an Anchor Rode, ki povedo skoraj vse. Sam sem za primerjavo funkcionalnosti 6 in 8 mm verige uporabil, po mojem vedenju, najbolj celovit kalkulator anchor. Ta omogoča izračune za različne konfiguracije sidrnih sistemov v statičnem in dinamičnem načinu. Pomembno je pogledati dinamičen način, to je takrat, ko se barka na sidru premika (zaradi sunka vetra, valov, ker “jadra” na sidru,…), kot se to dejansko dogaja. V tem primeru so sile večje, saj mora sidrni sistem zaustaviti tudi gibanje barke.

Tako sem za primerjavo obdelal primer sidranja v močnejši nevihti s hitrostjo vetra 50 vozlov, globina 5 m, 40 metrov verige in 5 m 12 mm debelega najlonskega predveza snuberja. Za dinamični način sem predpostavil , da se barka pospeši do hitrosti 1 vozla (kar je verjetno že ekstremen scenarij). V priloženi tabele so vrednosti za dinamičen način natisnjene krepko. Zadnje tri vrstice v tabeli prikazujejo, kolikšen delež kinetične energije sunka se absorbira v iztegovanju verižnice (gravity), elastični deformaciji verige (chain spring) in raztezku snuberja (rope spring).

V statičnem načinu je razlika med vertikalno silo (puljenje) na sidro med obema verigama le dobrih 10 kg. V dinamičnem načinu se zaradi sunka horizontalne sile povečajo za faktor 2. Zanimivo je, da je manjša horizontalna sila pri tanjši verigi, ker je ta bolj elastična. Tudi mene je presenetilo, da se znatno večji del kinetične energije sunka absorbira zaradi elastične deformacije verige, kot pa zaradi spremembe gravitacijske potencialne energije verige. Če povzamemo:

  • v močnem vetru veriga zaradi iztegovanja verižnice le neznatno blaži sunke, zato teža verige v tem kontekstu ni pomembna
  • tanjša veriga je bolj elastična in zato bolje blaži sunke z elastično deformacijo
  • učinkovito blaženje sunkov omogoča predvsem primeren (najlonski, dovolj dolg in ne predebel)predvez-snuber,
  • težja veriga nekoliko zmanjša vertikalno silo na sidro

Po teh izračunih sva se zlahka odločila za 6mm verigo in bistveno zmanjšala težo na premcu barke, kjer je to zelo pomembno (vztrajnostni moment narašča s kvadratom razdalje od osi). Mogoče pa sedaj pri sidranju spustiva kakšen meter več verige, kar je res šala mala. Verige med dvigovanjem sidra ni potrebno pehati levo in desno, da se lepo zloži v sidrnik. Ta čas zlahka porabiva za občudovanje okolice :wink:
Kalkulator je prava igrača za velike fante in jih lahko mirno pustiš ure in ure, da se sami igrajo :yum:… (Staša)

2 všečka

Staša, Boštjan: hvala za podroben odgovor. Sem si dovolil ga prestavit v ločeno temo, ker so ti kalkulatorji res zanimivi.

Moja izkušnja iz 42" in 10-tonske jadrnice je taka da sem imel najprej 8mm pocinkano verigo, ki je bila pa očitno prelahka saj sem precej plesal na sidrišču. Ko sem nadgradil na 10mm A4 verigo se je tudi barka na sidrišču precej umirila, saj težja veriga precej bolje amortizira (vsaj tak je bil moj zaključek).

Sem pa presenečen koliko odnese snubber. Sam imam verjetno prekratkega (cca 3m, sega ravno do gladine) in verjetno tudi ne iz optimalnega materiala (premalo raztegljiv nylon).
Se bom malo več poigral s temi kalkulatorji.

2 všečka