Heave to

Heaving je manj znana ‘vescina’ jadralcev, saj se redko uporablja. Ideja je, da sredi ‘nicesar’ ustavis barko med jadranjem.

Osebno jo prakticiram odkar imam drona in zelim posneti jadrnico med jadranjem, nato pa ujeti drona nazaj na barki (kar je posebna umetnost). Pospravljanje jader samo zato, da potem lovis drona je zamudno (tudi droni imajo zelo omejene minute baterije). Ce si pa sam, pa sploh ni sans - razen ce letis le par minutk in potem takoj zacnes pospravljat jadra…

No ni pa samo za lovljenje drona: tudi MOB situacijo, ce naredis heaving to se ustavis na nekaj 10m (pa se potem te nese nazaj na plavajocega). Lahko denimo tako pocakas na kaksen prehod nevihte pred teboj (da se ne zapeljes ravno vanjo), ali pa recimo v miru pojes kosilo (ali spijes spricer :wink: ).

Splaca se malo potrenirat, saj se barke razlicno obnasajo - predvsem nastavitev glavnega jadra je razlicna (naveckrat sicer deluje tako, da ga popolnoma spustis).

Iz prakse pri 12-15h vozlih (vsaj na Jadranu, ko ni toliko toka) driftas tam okoli 1 kts.

3 všečke

Če se ne motim, obstaja celo slovenski izraz za heave to - pritajitev.

Dejansko se water speed ustavi na 0 vz in imaš cel 1 vz drifta na Jadranu?
Kako stabilna pa je barka v valu ali si uporabil vedno v mirnem morju?

Sem si dodal na TODO, da probam tudi v praksi.

Vec ali manj je water speed 0. Malo bocno driftas, sem imel tudi ze manj kot 0.5 po GPS pri 15 kts true.

Valovi niso problem, je pa res da nisem sprobal v vec kot 1m.

Mas pa tale primer, ko naredijo pritajitev v gale force wind z storm jibom pa stojijo:

(Btw, lansko leto smo pred Velo luko treniral MOB ob maestralu - ce odreagiras znotraj 5-10s po tistem ko čofne v vodo se z heave to ustavis par 10m od plavajocega)

4 všečke

Tale video od Skip Novaka je dober, se vidi da je legenda. On redno jadra po ekstremnem morju.

Pritajevanje je zelo uporaben način “jadranja” za umirjanje barke tudi v viharnem vremenu. Večkrat sem ga uporabil tudi pri 40 + vozlih vetra, ko sem moral kaj na hitro postoriti, popravljati ali reševati težave z opremo na barki. Jadra morajo biti seveda vetru primerno skrajšana.
Jadrnica se presenetljivo umiri, ko se poklopi genova in krmilo fiksiraš v nasprotno smer. Barko v močnem vetru zanaša bočno s hitrostjo približno 2 vozla, valovi pa se ne prelivajo čez krov barke. Preprosto se dokaj umirjeno dviguješ in spuščaš skupaj z valovi in imaš občutek, da gredo valovi preprosto pod barko.
Če je na odvetrni strani dovolj prostora, se lahko na ta način rešuješ tudi v nevihti in počakaš, da gre mimo oz. čez.

2 všečka