Korona tranzit do Kvarnerja

Ker smo spet zaprti v regije je težko priti do jadrnice in malo odjadrati za dušo. Na srečo sem v dnevniških zapisih od @mirante zasledil, da obstaja izjema za prehode med regijami: prehod je mogoče zaradi tranzita v drugo državo. Zanimivo, tole se sliši kot izjema dodana na podlagi slabe izkušnje ene mame od enega politika… :thinking:

Tako sva v torek naredila HAT test za koranavirus v LJ in v sredo zjutraj naredila tranzit iz LJ v Izolo, tam opravila še hitro pranje kokpita (“nujna vzdrževalna dela”) v tranzitu natočila nafto in odrinila na mejni prehod Piran. Policist je samo vprašal, če imava test za koronavirusa, da nas na HR ne pošljejo nazaj. Počasi se je začel delati zahodnik, tako da sva kar z motorjem nadaljevala proti Savudriji, vmes pa se neuspešno poskusila vpisati v Enter Croatia register za potnike (ker za primer barke vseeno zahtevajo točen naslov) in uspešno prvič uporabila portal za plačilo turistične takse nautika.evisitor.hr - končno mogoče plačilo po osebah in dnevih ne pa dragi pavšal.

Ob Savudrijskem svetilniku je počasi veter prišel na 6vz tako sem do Umaga užival v lahkotnem jadranju. Na mejnem prehodu se je pri policistki malo zataknilo: na izvidu HAT testa ni bilo podatka o proizvajalcu in tipu testa (samo generično: hitri antigenski test). Žal se v laboratoriju niso odzivali na telefon, zato sem jim poslal mail. Policistka je bila prijazna in mi vseeno omogočila da opravim formalnosti pri lučkem kapitanu. Kapitan je bil dobre volje, tudi zato ker se sedaj ne rabijo več ukvarjati s plačili turistične takse za katero so v prejšnjih letih poslušali veliko jeze navtikov (zaradi velikih podražitev).

Veter je obrnil v severozahodnik in ojačal na 7-8vz tako da sva lepo jadrala proti jugu… Pred Vrsarjem je žal veter upadel pod 3 vz, tako da smo si z motorjem pomagali do Rovinja.


Severna luka mi zaradi valov ni zgledala nič privlačno (zaradi hrupa mi nikoli ni bila), zato sva se odločila da poskusimo na pomolu za turistične barke v mestu. Pomol je bil res pol prazen, zato smo se dali kar na bok.
Sprehod po precej praznem mestu je bil kot vedno super, na terasah je nekaj ljudi uživalo v pijači in hrani, kar je dalo malo občutka normalnosti.

Na pomolu so ribiči pripravljali mreže, nobenega pa izgleda ni motilo, da bova ostala tukaj. Šele zjutraj je prišel gospod iz lučke uprave in nas opozoril, da je to za turistične ladje in da bi se lahko “ona barka tamo premjestila tu, pa bi se morali maknuti” - verjetnost da bi se to zgodilo izven sezone je verejtno blizu 0. :wink:

Dovolil nama je da ostaneva še dve uri, ravno prav da v gradsko kavarno skočiva na zajtrk in da jaz opravim en coaching iz barke.
Ne morem povedati, kako dober občutek dobiš, ko ti postrežejo kavo in sok. Res živimo v norih časih.

Po opravljenem video coachingu okoli 10:30 odrineva proti Puli: danes bo to tudi končni cilj, saj imava oba popoldan še obveznosti. Piha 4vz vzhodnika, tako da v zelo počasnem tempu jadrava proti Sv.Ivanu. Pri otoku piha že jugovzhodnik - jugo.

Valov je kar nekaj, zato proti Brionom napredujeva zelo počasi, jakost vetra niha od 2-7vz in precej spreminja smer. Na par odsekih si pomagava z motorjem, ker nas sicer valovi v premalo vetra odnašajo. Zato zavijeva v Fažanski kanal, kjer veter bolje kanalizira in je manj valov. Prav uživaško jadranje ob Velikem Brionu. Ko prideva ven pri Puli pa že prideva v dobrih 12vz juga, valovi so še večji kot so bili na drugi strani in lepo orcava proti Verudi. Kmalu veter še pojača, zato krajšava glavno jadro, da pridobiva na udobju. Mornarka pred Verudo še naredi trening “skiper u moru”: samostojno pospravljanje jader in upravljanje z motorjem in vplujeva v prazen zaliv Soline - na sidru smo samo z enim trimaranom, ki je jadral z nami iz Rovinja.

Danes pa čez Kvarner…

P.S. Žal šele po 13h, ker imajo vojaške vaje na Kamenjaku.

5 všečkov

Do kam si namenjen Luka in kako dolgo boš na morju?

@uros ostajam v Kvarnerju, nekje do Ista, Molata, Silbe in nazaj.

Ko smo se zjutraj zbudili smo spoznali soseda, ki se je zasidral zvečer, ko smo mi že spali. Tako je velik zaliv Soline (aka Svinjak) gostil točno tri jadrnice.

Ker je za Kvarner potrebno biti dobro pripravljen je kuhar poskrbel za obilen obrok - šakšuka.

Odrinila sva šele okoli 10h, vendar so nas in še eno jadrnico že takoj na izhodu iz Verude prestregla vojaški čoln in ladja obalne straže. Povedali so nam, da lahko plujemo samo na sever, ker je od Verude na jug zaprto zaradi “vojnih vježbi”, ki naj bi trajale do 13h. Ker sva imela oba še nekaj obveznosti sva se vrnila na sidro in uživala v zavetrju od burje in poslušala občasne topovske strele.

Ko smo ob 13h končno spet izpluli, pa nas je presenetil obrat vetra na ESE, tako da že takoj nismo imeli ugodne smeri, pa tudi vetra je bilo samo še med 7-8vz.

Ob Porerju smo slikali eno jadrnico - na koncu je bila to tudi edina jadrnica, ki smo jo videli do cilja. :frowning:

Izgleda smo jutranjo burjo, ki smo jo mislili uporabiti za prečenje Kvarnerja zamudili zaradi vojaških vaj. :frowning: V Kvarnerju so tako ostali samo še manjši valovi in pa jugo (veter v glavo). In še ta je počasi padal. Tako smo po dveh urah jadranja pri samo še 4vz vetra kresnili motor in nadaljevali direktno proti Susku v motor-sailing načinu.

Susak nas je pričakal miren in lepo osvetljen.

Ker je bila za ponoči spet napovedana burja sva se odločila da greva za valobran v preliv med pomoloma, da sva čimbolj zaščitena, če bi slučajno prišlo kaj več vetra. Upravljalec luke je vzdrževal bitve na novem pomolu in nas je prišel pozdraviti in preveriti, da bomo dobro privezani s špringom. Poračunuali (400hrk) pa da bomo zjutraj.

V vasi nas je pričakal mestni odbor, župan nam je takoj pritekel v objem, tako da sem ga komaj še slikal preden je skočil v kamero. :slight_smile:


Turizem se prebuja: srečali dva nemška para in enega slovenskega gospoda, ki je z ženo dva meseca na otoku in je prišel preverit kakšni so trenutni pogoji za prestop meje - mora domov na cepljenje.

Gneča v luki je bila kot v glavni sezoni. :laughing:

Na krožnem sprehodu najdeš tudi takšne zaklade.

Predvsem pa je otok v tem času ves v cvetju, tako da malo poživi monotonost peska in trsja. Do svetilnika sva prišla že tik pred zahodom sonca.

Na Instagram lokaciji smo morali za obvezno sliko čakati v vrsti, na 2m metra in nositi zaščitne maske. :rofl:

Zvečer je veter spet obrnil na rahlo burjo in ozračje se je po zahodu sonca hitro razhladilo tako da smo se poskrili v zavetje najboljšega prijatelja Webasta.

Kljub napovedi močnejše burje je bila noč mirna - no ja, dvižnico špinakerja sem moral ob polnoči prestaviti na ograjico, ker je udarjala ob jambor.

Zjutraj pa še najpomembnejši del dneva na otokih: prihod ladje. Tokrat je pripeljala drva - tega na Susku primanjkuje in se je težko greti s trsjem.


Zdaj pa opravimo še en sprehod in naprej…

P.S. Zjutraj je bil mestni odbor zaseden - pri koritu.

1 všeček

Kapetane Luka, kuharico imaš in ne kuharja!

2 všečka

Jutro sem ponovno izkoristil za sprehod, mornarke/kuharice žal nisem uspel prepričati. Tokrat sem šel proti severu mimo razglednega stolpa od vojske.


Na poti sem srečal enega domačina, ki je se je trudil najti še kakšne šparglje. Je rekel, da je že bolj malo, ampak “da to i onako radi za praznit glavu”.
Zaliv Porat je sameval v vsej svoji lepoti.

Po zajtrku in poravnanih obveznostih priveza (so mi odšteli 1m, ker sem bil pošten in nisem pobegnil) sva se odpravila na jug. Zunaj je bilo 80 cm vala, burje pa samo 4-6vz. Zaradi valov sva se odločila, da se najprej malo približava Lošinju, da bo manj valov. Šlo je počasi, tam nekje proti koncu Lošinja je veter pojačal, tako da sva ob Iloviku že lepo jadrala “na polno”. Za Ilovikom je bilo vetra že preko 14-16vz, val pa je narastel na 1.2-1.5m, tako da sva se odločila da gremo z bokom na Premudo, kjer bova našla zatišje.

Pred Premudo so bili sunki že do 20-21vz, zato je mornarka že preverjala zakaj nama je tega treba, ampak je vseeno potrpela do otoka, saj je vedela, da nama kaj drugega ne preostane.

Prišla sva slabo uro pred prihodom katamarana, zato sva počakala na barki. Pred prihodom katamarana sva se umaknila in po dobrih 2 minutah je odplul naprej v Zadar, midva pa sva prišla nazaj na svoje mesto. Do jutri popoldan imava sedaj mir.

Ena od gostiln je kazala življenje (lastnik je pospravljal), zato sva preverila možnost večerje. Ker je zvečer pripravljal ribo s krompirjem pod peko za ene delavce, ki postavljajo bazen, nama je ponudil, da lahko pripravi še za naju. Dogovorjeno!

Ker Premude še nisem dobro raziskal je bil sedaj super prilika. Razgledni stolp je nudil 360 stopinjsko panoramo.

Luka Krijal in najina jadrnica

Ilovik, Lošinj in Osorščica

Center vasi in Silba v ozadju

Ob 18h sva dobila svojo porcijo ribe: romb in manjši kos raže z mladim kropirjem iz pečice. Še malo domačega olivnega olja in občutek normalnosti je spet tukaj.

Ker sva bila prva gosta ima gostilničar tradicijo da plačaš kolikor hočeš. Upam da je bil zadovoljen z napitnino. :slight_smile:

Noč je bila mirna, nekaj valov je pozibavalo barko ob pomolu. Zbudili smo se v oblačno jutro, kar pa skiperja ni odvrnilo od sprehoda.

Odločitev za smer je bila težka - odločil sem se da grem najprej “vamo”, pa kasneje še “tamo”. Omizje za vaške modrece pred trgovino je samevalo.

Vzhodna luka Loza je samevala ob valovih burje.

Vozni park na otoku se vedno bolj spreminja v rezervne dele…

Sprehod na jug je razkril še razgled proti Škardi, Istu in Dugemu otoku.

Se nadaljuje…

3 všečke

Kamor koli greš, sem ti “foušn” za užitkarske trenutke. Meni nikakor ne uspe najti pet minut časa zase, kaj šele za kaj takega, pa nisem privatnik. Lepo se imejte!

1 všeček

Ker je napoved za naslednje dni bolj malo vetra, sva se odločila, da se začneva počasi vračati na sever, da ne bo potem preveč motorja. Danes je bil cilj bližnji Ilovik.

Izplula sva šele okoli 11h v burji cca 6-7 vz, za Lutrošnjakom sva prišla na cca 80cm vala. Severno od nas je bilo že “olje”, znak da se veter menja. Že nekje pri Grujici je veter padel na samo 3vz, potem pa čisto pojenjal, ostali so samo še valovi.

Tako sva z jadri čakala na nov veter, valovi in tok pa so naju vseeno nosili s cca 0.5vz v smeri. Severno od nas sva že videla svež veter, ki se je počasi spuščal. Tokrat je prišel kot severozahodnik in nam napolnil jadra iz druge strani.

Naslednje pol ure sva imela 3-6 vz maestrala, ki pa je pred Ilovikom spet obrnil v burjo, tako da sva proti kanalu orcala. V prelivu sva že zagleda sveže postavljene boje in eno češko jadrnico.

Ko sva jadrala proti pomolu sem se spomnil na Predbožično jadranje ko mi je @Gregor_Čampa z Lungo skoraj eno uro dihal za ovratnik do cilja nočne regate iz Vrsarja. Tisto je bilo res enkratno.

Muringov še ni na pomolu, zato sva se dala na bok v zavetje pomola.

Kasneje se nama je pridružil še @inspiron z Dance Lady in lepo z jadri sam pristal na pomolu. Ob večerji in vinu je bilo marsikaj za predebatirati.

Zjutraj je bil spet čas za sprehod po otoku - sprehajalne poti so na sveže označene s planinskimi znaki in tablami. Najprej sem se povzpel na Stražo na jugu.

Krožna pot me je potem vodila mimo zaliva Paržine na jugu in na ruševine opazovalnega stolpa Did.

Tam sem tudi naredil eno 360 sferično fotografijo okoliških otokov.

Ob pomolu se najde pravi zaklad - več kot 3 metrski propeler, po obliki bi rekel da od letala. Kako je končal ravno tukaj pred pomolom je pa dobro vprašanje.

Dance Lady se je poslovila zjutraj in nadaljuje proti Rabu.

Midva pa imava še nekaj delovnih obveznosti potem pa proti Malem Lošinju, kjer morava jutri zjutraj narediti PCR test.

1 všeček

Okoli 14:30 sva takoj ob pomolu razvila jadra. Napoved je govorila o maestralu popoldan, tako da sva bila kar vesela, da je še vedno pihala burja med 9-13vz. Idealni pogoji za jadranje proti Malem Lošinju. Jadrala sva z okoli 7vz hitrosti, sunki so bili tudi do 17vz, tako da je skiper zelo užival.

Na poti sva prehitela samo eno jadrnico na motorju in ena jadrnica je jadrala na jug ob Susku. Pred vhodom v zaliv nas je prehitel še trajekt in nama sekal pot.

Lošinj je bil v soncu, Velebit v ozadju pa v snegu.

Vplutje pod jadri v krmo naju je lepo ogrelo na toplem soncu. V zalivu skoraj ni bilo nobenega “prometa”.

Ker so bili pontonski pomoli skoraj čisto prazni (samo ena jahta) sva se odločila da greva raje na rivo. Tam smo se na koncu zbrale samo tri jadrnice.

Kavarne in gostilne so zaradi ukrepov zaprte, tako sva šla po dobre pice v Bukaleto in jih pojedla na jadrnici. Baje ima Lošinj kar veliko okužb tako da sva se raje držala bolj na svoje.

Do sončnega zahoda sva uživala v martinčkanju na soncu…

1 všeček

Edina vrsta na Lošinju je bila pred šotorom za testiranje - nekaj jadralcev, predvsem pa kar nekaj lokalcev s simptomi.:cold_sweat:
Rezultat naj bi bil jutri popoldan (30ur).

1 všeček

Na izvid testa v Malem Lošinju ne napišejo ure, temveč le datum testa in datum izvida, zato boš imel v četrtek na voljo še nekaj dodatnih ur rezerve. Morda si kje pomahamo :).

1 všeček

Kupila sva še burek (mesni je bil soliden, sirov pa bolj tako, tako) in odrinila. V zalivu je lepo pihala burja 6-7 vz zato sva razpela jadra. Prehitel nas je smetarski čoln, ki je šel na Susak.

Na zunanjem rtu je veter začelo obračati najprej na sever, potem pa na maestral 5-8 vz. Počasi in uživaško sva jadrala proti Unijam.

Upal sem, da bo veter še kaj pojačal, ampak je žal začel še padati na 4-6 vz. Orcanje z vetrom v glavo pri tej hitrosti mornarko ni navduševalo, saj je upala, da danes potegneva do Rovinja. Čez nekaj časa sem obupal tudi sam in z motorjem in glavnim jadrom nastavil kurz direktno na Kamenjak.
Ves čas sva opazovala nevihtne oblake nad Istro. Radarska slika je kazala da se kar hitro premikajo proti jugu, zato sem pred Kamenjakom pospravil še glavno jadro, za vsak slučaj.

Na srečo se je pomikala bolj proti vzhodu in naju ni oplazila. Pri Porerju sta se mudila dva vlačilca. Ne vem točno kaj sta tam delala, vendar sta potem odplula v smeri Reke.

Ob Puli je maestal spet pojačal na 6-8vz, tako da je bilo jadranje ob Brionih spet čisti užitek.

Okoli 18h sva prijadrala do Crvenega otoka. Ker so bili pomoli prazni, sva se odločila da prespiva kar tu. Sprehod po obeh otočkih je vedno v užitek, še posebaj ko ugotoviš da si popolnoma sam, saj hotela izgleda ne bodo še kmalu pripravili za uporabo.

Tudi Captain’s Club je bil zaprt…

Zvečer se nam je pridružila še ena Y999 jadrnica veselih morjeplovcev s katerimi smo se srečali na testiranju na Lošinju. Barko bodo iz Ugljana prestavili v Piran zaradi večjega servisa.

Zjutraj so nas obiskali še ribiči - mogoče bi jih bilo še več, če jim ne bi zasedili dva pomola.

1 všeček

Zadnji dan sva z motorjem skočila v Rovinj - na zajtrk. Spomini iz pred enega tedna so bili toliko dobri, da sva morala ponoviti.

Ker je pihal jugo 11-15vz sva lepo jadrala proti Umagu. Vmes sem se še malo igral z metuljčkom in kako pritrditi flok, ampak je vseeno jadranje v polkrmo in nekaj obratov z vetrom bilo precej hitreje in bolj stabilno na valu.

V Umagu sva ravno še ujela luško kapetanijo za odjavo in se ponovno srečala na pomolu s štajersko ekipo (ki nas sledi že iz Lošinja). Pot do Pirana je bila hitra.

Na meji so bili zadovoljni z našimi PCR testi, ki smo jih dobili po mailu okoli 14h.

Kljub 2x testiranju je bilo jadranje v tem času enkratno, predvsem zato ker si na privezih skoraj sam in ker sva imela odlično vreme. Kdaj ponovimo?

1 všeček

Lure zdravo,
zanima me globina priveza na Crvenem otoku, ker bi naj priplul ponoči. Imam 1,9m greza.
Hvala za odgovor
Morski Volk

Jaz imam 2.1m ugreza in je vsaj na koncu pomola dovolj, verjetno za dve jadrnici. So bili pa eni tudi desno ob “trajektnem” in je verjetno tudi dovolj.

super, se pravi pristanem na začetku…

Vidim, da si pristal tudi v mestu, to je nasproti carinskega pomola ali si bil na carinskem?

Verjetno tam kasirajo zjutraj?

A slučajno poznaš tam globino?

Hvala

Ja, izven sezone je na tem pomolu za turistične ladje kar prostor in tudi ne težijo. Me je sicer nekdo opozoril, ampak vseeno niso komplicirali ko sem povedal da se bomo umaknili če bi kakšna ladja rabila prostor. Tudi tukaj je dovolj globine.