Navtični bojler

Kaksen bojler priporocate za Jadrnico 33 feet, vec ali manj 2 na barki (recimo koliko litrov itd) ? Pomembna detajl: motor ima direktno hlajenje z morjem (nima izmenjevalca) torej verjetno gretje na motor odpade? Samo elektrika potem - kako je potem s porabo ipd.

Kaksen link ali pa izkusnja bo prav prisla… Tnx in advance.

Oglej si stran na FB “PV/PVT marine solar panels” - imaš pa možnosti z potopnim grelcem (12v) izkoriščati odvečno solarno energijo (ko so baterije polne se energija usmeri v grelec vode ki jo lahko segreje do 50 st.C)

1 všeček

@Ales_Lican ne vem kako sem spregledal vas odgovor.

Na barki so solarni paneli ze (sicer samo eden 80W - vem, malo malo), ampak ze v teh mesecih cez dan ostaja nekaj energije (poleti bo tega seveda se vec). Razmisljam sicer v tole smer: dedicated inverter samo za elektricno bojler (recimo med 500-1000W, tam 15l verjamem, da je za 2 dovolj), zvezano tako, da deluje samo ko tece motor. Idelano bi potem bilo v kombinaciji s 12V potopnim grelcem, ki pa bi izkoriscal visek panelne energije.

Malo sem googlal pa taksnega bojlerja ne najdem… Kaksno priporocilo?

Hvala ze vnaprej.

Druga varianta je seveda plinski bojler (taksni, kot so v avtodomih). KO gledam le-te, vidim da so vecinoma tam 6, mogoce 8L - kar se mi zdi zelo malo - mogoce kdo ve, ali v avtodomih medtem ko teh 6 litrov porabljas med tusiranjem res tako hitro dogreva z plinom, da je skoraj kot pretocni?

Jaz bi potrebo po plinu raje zmanjšal, kot povečal. Zaradi varnosti in dejstva da po otokih težje polniš jeklenke…

Tole si oglej: https://www.facebook.com/groups/EWTSOLAR/

@Ales_Lican, ampak če prav zastopim je tole šele prototip, oz. vsaj njihova spletna stran še nima nobenih podatkov?

Sem jih kontaktiral, pa sporocim, kdaj bo zadeva na voljo. Mi pa, vsaj po opisu, sede kot ‘ata na mamo’…

EWTSOLAR:

-cene znane do konec aprila
-predprodaja 15.5.2019
-zacetek prvih predaj 15.7.2019 (po vrstnem redu vplacili v predprodaji)

1 všeček

Ker nimaš možnosti ogrevanja vode preko motorja Yanmar 2gm, je mogoče najoptimalnejša rešitev, da izkoristiš alternator med tem, ko motor dela. Takrat je štroma za izvoz.
Pozabi na ogrevanje vode preko sonca v kakršnikoli obliki, ker v zimskem in prehodnem odobju tega ni na pretek. Ravno takrat ko ga rabiš, ga ni. Pa ok, čez dan že npr. segreješ vodo in jo akumuliraš, da se zvečer tuširaš. Tvoja draga pa se bo, npr., hotela stuširat še zjutraj in tople vode ne bo več. Topla voda mora bit takrat, ko jo rabiš.
Torej alternator - inverter 2000W /12/220 - grelec 500/1000W (bojler).
Nekje sem prebral, da 1000W segreje 20l vode v 20 min. Med tem, ko izvajaš manever sidranja ali vplutja v pristan, se voda lepo segreje. Ali pa na sidru prižgeš motor za pol ure, da se ti dofilajo akuji in pogreje voda.
Mogoče je edina šibka točka inverter, pri katerem ne gre šparat. Glede štromarskih izračunov se posvetuj s strokovnjakom, da ne bom zavajal z zgornjimi številkami.

1 všeček