Še sto milj do Kanade

Zahodnik v četrtek ni dolgo vztrajal, a ni dobil zamenjave in smo čez noč na petek proti severozahodu spet počasi napredovali le s pomočjo motorja. Zvečer sem si ogledal nove vremenske napovedi in nenadoma se je za noč s petka na soboto v večini vremenskih modelov, ki jih pregledujem (Windy, ECMF, GFS, PredictWind in ZyGrib) pojavil nov ciklon ki nam bo premešal veter in popestril zadnji dan in predvsem zadnjo noč pred prihodom v Kanado.
Na podlagi nove napovedi sem bolj proti severu spremenil tudi kurz, da nam za soboto zjutraj napovedani severnik ne bi preveč grenil zadnjih nekaj deset milj poti.
V noči na petek se je nekajkrat zapihal bolj plašen vzhodnik, da so si jadra in motor izmenjevali glavno vlogo pri pogonu barke in šele proti jutru se je veter dovolj ustalil, valovi pa so se zmanjšali, da smo genovo spet pritrdili na tangun in metuljčkali na bolj dolge proge. Zjutraj se je za nekaj ur celo zjasnilo in obzorje se je razširilo, po nekaj urah počasnega udobnega jadranja pa nas je spet zagrnila megla in pri pogledu naprej se spet lahko zanašamo predvsem le na radar in AIS. Glede na vremenske napovedi bo vidljivost pred Novo Fundlandijo boljša, kar bo zelo dobrodošlo, saj je nekaj deset milj pred otokom povečana verjetnost srečanja s plavajočim morskim ledom.
Zvečer sem na morju v okolici videl nekaj kitov, ponoči pa sta Ivo in Gregor pri eni od plitvin videla močne luči ribiške ladje.
V petek smo večino dneva metuljčkali, saj nas jugovzhodnik kar noče zapustiti. Nismo najhitrejši, smo pa vztrajni
😊. Števec milj od Azorov se bliža tisočici, razdalja do St. John’s-a na Novi Fundlandiji je padla pod sto. Čas je da naštudiramo predpise za sobotni vstop v Kanado.


To je spremljevalna tema objave na https://www.tepes.info/2023/06/12/se-sto-milj-do-kanade/
2 všečka