Sidra v naravnem okolju

Ker mi je zelo pomembno kako spim na sidru, vedno tudi preverim kako je sidro vkopano z masko.

Od kar imam sidro “polanc” (27kg kopija sidra Mantus) precej bolje spim, ker se moderno sidro res hitro in dobro vkoplje.
Ker sem sidro kupil šele po pegledu večine fotografij na Cruisers Forumu, sem se odločil, da tudi sam poslikam sidra med dopustom.

Tole so primeri mojega sidra iz Ilovika, južni zaliv Paržine

Tukaj je vkopan nekje do 3/4, verjetno ni šel globlje zaradi kamnite plošče pod mivko.

4 všečke

Tukaj je vmes tudi precej trave, tako da marsikatero sidro konča v njej. Sidro Wasi ima zelo ostro lopato in se je izgleda dobro vkopalo.

1 všeček

Sidro Delta (plug) je po današnjih standardih povprečno sidro, vsekakor pa bi se bolje vkopalo, če bi ga skiper res vkopal in ne samo položil na dno.

1 všeček

In še zmagovalna :it: jadrnica tam okoli 44" - CQR plug sidro je spustil v 4.5m globine s samo cca 7-8m verige. Lepo mu je plužilo več kot 15m, sem bil kar vesel, da sem nočil daleč od njega.

2 všečka

Sem pozabil slikat še eno manjše CQR sidro, ki se je popolnoma vkopalo, sem pa slikal utež na vrvi - na sidru je imel cca 5m verige, ostalo vrv in tale utež, ki je očitno služila namenu…

2 všečka

Pozdravljen!
Letos sem celo zimo prebiral blog jadrnice Mala. Pa je kapitan Tone opisal njegov način sidranja: primerna dolžina verige, vkoplješ sidro, potem pa s 3000 obrati motorja poskusiš, kako dobro drži. Letos sem ta način večkrat preiskusil. Zelo zadovoljen.

2 všečka

Edini problem so sosedi in kako jih prepričati, da morajo biti na varni razdalji.

Mi smo vedno kot magnet za take junake :grin:

2 všečka

Mi na 12m jadrnicami uporabljamo 25kg Delto in 80m 8mm verige.

Nimamo kaksnih večjih težav , predvsem od takrat naprej ko smo nabavili vrtuljak od Wasija, ki precej pomaga pri polaganju in dvigovanju.

Jaz sem kar vesel, ker sem Delto in 8mm zamenjal s kopijo Mantusa in 10mm verige. Vkoplje se bistveno bolje (največ v eni dolžini sidra), vkopano zdrži tudi obrate vetra (se na mestu obrne vkopano). Težja veriga pa tudi bolje amortizira.
Tole je pravkar zasidrano, 2200 obratov v rikverc, popolnoma vkopano - pri Palatanak pod Božavo.

Pred cca 10 dnevi, isto v zalivu Paržine, je bila ponoči kar uzbuna, je enemu sidro lepo drselo. Vsi v zalivu smo bili pokonci, razen tega, ki je oral. :grinning: in je bilo potrebnega dretja in svetenja kar par minut, da se je možakar zbudil.
Mi smo k sreči le iz varne razdalje opazovali.

Jaz imam na 10metrih 8mm verigo in 18,5kg kopijo mantusa.

Res, pa je, da si vklopim app sidrni alarm. In še žena, je drug alarm, saj, ko smo na sidru, nikoli ne spi ravno najbolje :slightly_smiling_face: tako, da je stalna kontrola.

1 všeček

Kako pa kej vaše Mante reagirajo ce zataknejo kakšno skalo?

Opažam, da so na čarterskih barkah sidra prepogosto namenjena samo za okras, saj so marsikdaj na meji sprejemljivega. V lepem vremenu še OK, ko pa zapiha pa postane zanimivo. K temu pripomorejo še posamezni skiperji, ki sidro zgolj položijo na dno in ga ne vkopljejo. Tudi sam obvezno z masko preverim ali se je sidro lepo vkopalo ali se je zgolj zataknilo za kakšen kamen ali oviro.

1 všeček