Vremenski radar za Jadran

Še vedno pa nisem našel Rain radar slike za južno Dalmacijo, neki takega kot radarska slika padavin od ARSO

Kje se to najde?

weather&radar app za mobilni tel

Jaz se tudi najbolj zanašam na Weather&Radar app (Android, iOS).
Imaš tudi predogled kako naj bi se mase oblakov premikale. Če plačaš naročnino, imaš tudi obveščanje o nevarnostih za tvojo lokacijo.

Drugače imaš največ zbranih radarskih slik za Jadran na strani ILMeteo.

Je pa res, da dobrega radarja za južni Jadran enostavno ni. :frowning:
Tole je na Pljusak.com - tudi oni za jug uporabljajo italjanski radar. Tukaj z animacijo.

Tale App sem že zadnjič zloadal in sem bil kr razočaran. Zgleda k igrca iz leta 1999 :smiley:
(tud če maš premium)
No, mu bom dal še eno šanso :slight_smile:
Model prediction je sicer tud v Windyu, radar oblakov in (sicer slabšo) satelitsko sliko… Sm misli, da obstaja kej k je na ravni ARSO animacije…

Skratka, bom prebrskal še tele linke, hvala!

Ja, se strinjam - Weather & Radar app ima res bolj laike za ciljno publiko.

Windy ima tudi radarsko sliko, samo ne vem kako jo daje skupaj:

In pa nevihte:

Weather & radar: izgled gor ali dol - je pa iz prakse preverjeno presenetljivo tocen…

1 všeček

Za kakrsnokoli animacijo - lepo ali grdo, potrebujes najprej radarsko sliko. Za radarsko sliko pa potrebujes radar, ki pokriva zeljeno obmocje. Hrvaska zal nima radarja, ki bi pokrival obalo. Istro in del Kvarnerja pokriva novi slovenski radar. Vse ostalo je nepokrito in “v temi”. Zato so vse te aplikacija ipd. ko govorimo o hrvaski obali, cisti blef.
Se pa ze dolgo govori o tem, kako nujno hr potrebuje radarje na jadranu. Kolikor vem imajo na voljo tudi eu sredstva. Plan je mreza 3eh ali 4ih radarjev na obali, ki bodo pokrili celo obmocje. Zal se je zapletlo z domacini, ki nasprotujejo predvidenim lokacijam.

2 všečka

Ravnokar je slo cez nas tole:

Kot obicajno, je wetteronline uspel “zblefirati” REALNE padavine (saj sem fizicno tamle spodaj) na cca. 15 min natancno - kar meni popolnoma zadostuje.

Se pa strijam, da Hrvaska nujno potrebuje radarje padavin!

1 všeček

Pa te je opozoril (push notification) - ker meni se zdi, da mi več ne pošilja push notification, kot je delal nekoč.

Wetter online uporabljam zadnji dve leti. Izkazal se je za zelo natančnega in uporabnega.
V aplikaciji je tudi podatek, kje zajema podatke o gromu in strelah.

Poleg tega je zelo uporaben naslov
Realtime lightning. Real Time Lightning Map :: LightningMaps.org;
ki pokaže tudi število strel na sekundo in celo širjenje zvoka. V praksi to špila precej točno. Če se to ne vidi pri vas, se je treba malo poigrat z nastavitvami.

Navezujoč se na zgornja “servisa”, ki verjetno delujeta s pomočjo satelitov, se sprašujem o nujnosti radarjev tam kjer jih še ni. Mogoče pa je to preživeta tehnologija. Samo ugibam!

Vprašanje, kateri kopenski radar zaznava nevihte sredi Tihega oceana?
Kljub temu na Windiyu, Wetter online, Realtime lightningu, vidim nevihto tam nekje daleč od obale. Tudi njeno pot in celo število strel na sekundo.

1 všeček

@Marchi hvala za tale link - sem včasih uporabljal nekaj podobnega, pa je nehal delat. Zelo uporabno.

Vseeno se malo posipan s pepelom. Na teh slikah se vidi kje je pokrito območje z radarji v Evropi (slika 1) in kje ni recimo v Dalmaciji (slika 2). Je pa nepokrito območje v Dalmaciji majhno, tako da ga modeli verjetno znajo zgenerirat z majhno statistično napako.

Pokritost v Karibih in Srednji Ameriki

Kljub vsem radarjem pa ostaja dejstvo, da aplikacije kažejo strele in njihovo pot ter na sploh vreme tudi izven področij, ki jih pokrivajo radarji.

@Lure
Tudi jaz sem uporabljal Realtime lightning pa se je app od Wetter online izkazal za naj userfriendly.

Ma vsi ti appi so zelo uporabni. Nazadnje smo že začeli pospravljati stole in mize na pikniku, ker nam je grozila ena ogromna nevihta (vse črno na zahodu), potem pa je pogled prav na Wetter online pokazal, da bo šla nevihta južneje. Točno tako se je zgodilo. Piknik je uspel :slight_smile:
Da pa ostanem pri navtiki, pa sem pred Umagom, ponoči jadral med dvema nevihtama in pozorno spremljal, ali moram jadra skrajšat in se pripravit na neurje ali ne. Obe sta se skašljali na severu in jugu, mi pa smo na polno pičili svojo pot.

2 všečka

@Lure push notificatione nisem nikoli nastavljal - niti nimam placljive verzije - si jo bom omislil sicer in sprobal…

(OT: sem pa v marini ravno naletel na Matta M. - je uspel na novi Hanzi 450 razbit kobilico :wink: )

@Marchi Predvidet generalno vreme sredi oceana je precej preprosto, vse kar rabiš so satelitski podatki, ker je površina ogromna, gibanje zračnih mas zelo predvidljivo, neovirano in dolgotrajno. Posameznih ploh v dolldrumsih pa tudi v Tihem oceanu nihče ne napoveduje, a tam ti je pomembna generalna prognoza, višina vala, smer in moč vetra. Na Jadranu je zgodba druga. Hribi, termika itd. povzročajo močne in nenadne lokalne nevihte, ki jih je nemogoče pravilno napovedati, vreme gre iz perfektnega v grozno v roku minut. Vse kar lahko naredimo je spremljamo trenutno situacijo in zato so radarji na Hrvaškem še kako pomembni. Tudi samo nekaj kilometrov stran je lahko velika razlika v vremenu ko pride do neviht, zato zame nobena simulacija ne bo čisto to to. Po izkušnjah se mi zdi da pot neviht na Wetter in Windy ekstrapolirajo iz italijanskih radarjev, kar sam mislim da ni dovolj. Ni ga čez ARSOtovo radar animacijo :slight_smile:

1 všeček

Pri nas je danes kar realno. Že cel dan lepo, kljub napovedanemu dežju :wink:

Ja prav, če tako praviš. Sam sem drajsal ARSO ta od začetka Aladina tam nekje v poznih 90tih, pa so zdaj žal malo zaostali v user-friendly za pametne mobi škatle. Na terenu pa opažam da je wetter precej natančen. Tu imam v mislih padavine ipd. Kar zadeva veter je Aladin zakon, čeprav vse bolj pogosto škilim v windya iz prav istega user friendly razloga.

ARSO radar v telefonu prijazni obliki imaš tudi na Zaladinu.

Ni to to. To so slikce ki jih slajdaš, vsaj kar se vetra tiče. Radar je ok. Itak pa omejen na eno področje. Mi rabimo tja do Dubrovnika.

1 všeček

Drugače vse uporabne aplikacije in spletne strani zbiramo na tej wiki temi:

Vsak uporabnik lahko ureja to stran in dodaja novo vsebino in povezave.

1 všeček

Se ne bi mogel bolj strinjati z @grajar
Zelo lepo je povedal bistvo. Tocno tako je. Ampak za taksno razumevanje je potrebnega nekaj osnovnega meteoroloskega znanja + poznavanje sodobnih nacinov napovedovanja vremena (modeli, radarji itd.)

Se odgovor na vprasanje zakaj na lightning mapih vidis strele? Zato ker je njihovo zaznavanje precej enostavno in poteka preko mreze poceni RF opazovalnic, ki sploh ne rabijo biti gosto posejane.

Ko je tak tip nevihte seveda tudi jaz spremljam lightning map, da dobim malo predstave.
Ampak to niti priblizno ni to. Sploh pa poleti vecino “neverinov” ne spremljajo strele. Za pravo kratkorocno napovedovanje je edina moznost meteoroloski radar, ki pa ga jadran nima. In dokler ga ne bo, je vse kar kazejo aplikacije priblizno preracunavanje in interpoliranje. Dovolj dobro za piknike, a ne za navtiko.