Zadnja četrtina

Zadnja četrtina
Prvo polovico poti čez Atlantik smo iz Gibraltarja prejadrali ob Pirenejskem polotoku ter nato preko Porto Santa do Azorskih otokov, sredi druge doslej od Azorov proti Kanadi pa trenutno jadramo v zares lepih razmerah s 15 – 20 vozli jugovzhodnika. Vreme nam je bilo vseh pet dni od odhoda s Floresa naklonjeno in vseskozi imamo veter iz vzhodnih smeri. Jadramo skorajda kot da bi bili na območju pasatov. Še celo morski tok nam je tri dni tekel na zahod, danes pa se je žal obrnil. Le včeraj je bilo premalo vetra za resno jadranje in smo cel dan poslušali motor.
Dovolj je mirno, da lahko vsak dan še kaj postorim na barki in krajšam spisek opravil. Zdaj je na spisku od pomembnejših opravil ostalo le še popravilo zadnje navigacijske luči in montaža stopalk za plezanje na jambor. Na spisek sem na novo dodal še šivanje genove, saj se je začela parati sončna zaščita na spodnjem delu jadra.
Ta tri opravila bodo počakala vsaj do prihoda na Novo Kalendonijo čez tri dni.
Danes ponoči in jutri bo verjetno za »zabavo« poskrbela fronta, ki jo bomo glede na vremenske napovedi prečkali v naslednjih urah, za petek in soboto pa različni modeli kažejo precej različno vreme, od vzhodnika do brezvetrja in močnega zahodnika. Glede vremena bomo jutri bolj pametni 😊. Jutri do večera bomo prijadrali v območje hladnega Labradorskega toka in v zelo drugačne podnebne razmere.

To je spremljevalna tema objave na https://www.tepes.info/2023/06/08/zadnja-cetrtina/
1 všeček