LFP - priprava LFP celic za vgradnjo

Večina opreme za nadgradnjo 42" jadrnice je prispela, tako da počasi testiram opremo in pripravljam končni plan vgradnje.

Prvi priporočen korak je balansiranje LFP celic, ki je priporočeno pri polnem stanju baterije. Najbolje je to opisano v tem članku. Glede na zgoraj napisano imam tri možnosti:

  1. Balansiranje celic z reguliranim polnilcem (rabiš spodoben polnilec)
  2. Balansiranje celic na barki z alternatorjem in sončno celico (del z sončno celico mi zveni kar strašljivo)
  3. Prepusti balansiranje BMS (REC Active BMS ima aktivno balansiranje do 2A)

Načelno bi lahko pustil balansiranje kar BMS, saj bi verjetno v nekaj ciklih in polnenju z napetostjo okoli 3.6V z vgrajenim aktivnim balanserjem spravil celice na podobno velikost.

Opcija z balanisranjem z alternatorjem in sončnimi celicami se mi sicer zdi genialna, ampak ne vem če si jo upam izvesti (predvsem zadnji del z sončnimi celicami mimo regulatorja).

Vmes pa mi je prijatelj elektrotehnik posodil reguliran polnilec TDK GEN8-180. Tole je kar zanimiva in zmogljiva zadeva, saj polni do 8V napetosti in to do 180A toka.

Tako da sedaj gledam opcijo 1., ki se mi zdi najbolj primerna. Tukaj je kaj planiram:

Za začetek moram priskrbeti dodatne povezave za paralelno vezavo in dovolj močan kabel za povezavo na polnilec.
Postopek bo potem potekal v dveh fazah:

  1. Polnjenje na 3.45V verjetno pri 0.3C oz max 80% zmogljivosti - cca 140A
  2. Zaključek polnjenja na 3.6V

Menim, da je res primerna metoda top balansiranja le s polnilcem. BMSji niso dovolj zmogljivi za večja odstopanja. Tudi jaz to načrtujem z mojimi celicami, ki sem jih enkrat že balansiral, a so dlje časa stale brez uporabe. Imam sicer manj zmogljiv polnilec, a bo potrebno le nekaj daljše polnenje.

Ja, sem čez vikend pregledal še nekaj posnetkov od The Digital Mermaid, ki si je sama sestavila poceni reguliran polnilec

Jaz bom najprej naredil en priklop z BMS, da preverim da REC oprema deluje, potem pa se lotim top-balancing.

Evo, začenjamo z balansiranjem celic.
Vmes sem prebral še ta dva dokumenta in nit o balansiranju na DIYSolarForum.
Sem jih zvezal paralelno in priklopil reguliran polnilec, ki sem ga nastavil na 3.45V in 100A polnenje. Najprej bom s tem napolnil toliko da tok pade, potem pa bom naredil še en cikel polnenja na 3.6V.

Vse skupaj je trajalo cca 15 ur na 3.45V. Počakal sem da je tok padel na 1A.

Potem sem pa nastavil polnilec na 3.6V in 50A. V dobri uri je tok padel na 2A in ve tej točki sem polnenje ustavil. Celice sem pustil še nekaj ur povezane paralelno. Vse celice so imeli nekaj ur po balansiranju napetost cca 3.526V.

Celice sem medtem že prinesel na barko in bom pripravil prostor.

1 všeček

Sem se odločil, da celice sedaj testno postavim na končno lokacijo, zraven obstoječe baterije.
Zaenkrat sem priklopil samo REC Active BMS, REC Wifi, Cerbo GX za oddaljen nadzor. Tako se bo baterija počasi praznila v naslednjih dneh. Kabli so zaenkrat samo provizorično postavljeni, ko odstranimo staro baterijo bo več prostora in čas da vse namestimo na ustrezno mesto.

1 všeček